Τα καταπληκτικά θεραπευτικά αποτελέσματα της νηστείας

Τελευταία μου δόθηκε η ευκαιρία να μελετήσω το τελευταίο βιβλίο του γιατρού κ. Πάγκου Καράβη, τιτλοφορείται: "Η θεραπευτική αγωγή της νηστείας".

Και σαν παλιός αγωνιστής της ιδέας της Φυσικής Υγιεινής - θεραπευτικής, θεώρησα χρέος μου να το παρουσιάσω στους φίλους της υγείας, αλλά και στο πλατύτερο Ελληνικό κοινό, μέσω του εξαίρετου περιοδικού μας.

Κύριο θέμα της μελέτης είναι η Νηστεία. Μία από τις τόσες πλάνες του σύγχρονου ανθρώπου σχετικά με τη διατροφή είναι η νηστεία. Ο σύγχρονος υπερτρεφόμενος άνθρωπος νομίζει ότι αν μένει έστω και μια μέρα νηστικός δε θα μπορεί να σταθεί στα πόδια του.

Η νηστεία είναι το πιο απλό, το πιό φυσικό,το πιο ακίνδυνο και αποτελεσματικό μέσο προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής. Τη νηστεία την επιβάλλει η ίδια η οικονομία της ζωής. Στην φυσική της κατάσταση η τροφή δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη. Οι στερήσεις είναι συχνές. Ζώα, πουλιά, ψάρια, κάθε χρόνο αποδημούν, διανύοντας τεράστιες αποστάσεις. Πώς θα μπορούσαν να επιβιώσουν, αν δεν υπήρχαν φυσιολογικοί μηχανισμοί αποθήκευσης ζωικής ενέργειας;

Η ενέργεια αυτή είναι το λίπος και το γλυκογόνο που αποθηκεύονται στα επί τούτου όργανα. Στις περιπτώσεις στέρησης λοιπόν, ο οργανισμός μπορεί και διατηρεί όλη του τη ζωτικότητα καταναλώνοντας από τα εφεδρικά αυτά αποθέματα. Η κατανάλωση και αναπλήρωση των εφεδρικών αυτών ουσιών είναι βασικός νόμος της ζωής.

Ο σύγχρονος πολιτισμένος όμως ξεκομμένος ολότελα από κάθε τρόπο φυσικής διαβίωσης, και δοσμένος με μανία στο όργιο της υλικής κατανάλωσης και ιδιαίτερα της πολυφαγίας, αχρήστεψε όλους τους πολύτιμους φυσιολογικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να χάσει το ύψιστο φυσικό αγαθό, την Υγεία και να παραδέρνει μέσα στον κυκεώνα των ασθενειών που παρουσιάστηκαν. Και κατάντησε η διατροφή από μέσο διατήρησης της ζωής, να γίνει αυτοσκοπός.
Ζούμε για να τρώμε! και δεν καταλαβαίνουμε οτι πολυτρώγοντας και "καλοτρώγοντας " σκάβουμε το λάκκο μας με τα δόντια μας ... .

Όλες οι νεώτερες θρησκείες διείδαν τον κίνδυνο αυτό και καθιέρωσαν τις θρησκευτικές νηστείες, που τις καταργήσαμε και αυτές με την έλλειψη πίστης.

Μόνος τρόπος που απομένει στο σύγχρονο πολιτισμένο άνθρωπο είναι να γνωρίσει τη φυσιολογική αναγκαιότητα της νηστείας και να την εφαρμόσει συνειδητά.
Τον σκοπό αυτό τον πετυχαίνει απόλυτα ο κ. Καράβης, με το εν λόγω βιβλίο του, κάνοντας πιό διεξοδική, πιο βαθιά και ολοκληρωμένη διερεύνηση και παρουσίαση του θέματος.

Η μελέτη αυτή όμως παρουσιάζει και πολύ ενδιαφέρον γιατί ταυτόχρονα αναπτύσσει όλες τις βασικές αρχές της φυσικής Υγιεινής -Θεραπευτικής, κάνει μια σοβαρή επιστημονική κριτική στις βασικές αντιλήψεις της επίσημης Ιατρικής, με αδιάσειστα επιχειρήματα και αποδεικνύει τις σωστές μεθόδους και τα μέσα για μια σύγχρονη ολοκληρωμένη ανθρώπινη και σωστή Ιατρική Επιστήμη.

Το Βιβλίο αυτό είναι χρησιμότατο για τον κάθε συνειδητό άνθρωπο που θέλει να ξεχωρίζει από το σύγχρονο αγελαίο και ηδονιστικό Ζώο, να γνωρίσει το φυσικό νόημα της Ζωής και τους τρόπους να το κάμει κτήμα του.

Απολύτως απαραίτητο όμως είναι να μελετηθεί απ' όλους τους Γιατρούς, και προπάντων από τους νέους, για να φωτιστούν, ν' αποβάλλουν την απολιθωμένη αντίληψη της μονοδιάστασης κατασταλτικής φαρμακευτικής αγωγής και να γνωρίσουν τις νεώτερες φυσιοθεραπευτικές αντιλήψεις, που παρουσιάζουν πάμπολλοι κορυφαίοι σύγχρονοι Γιατροί, που συμβαίνει να είναι φωτισμένοι, διαλεκτικοί και ευσυνείδητοι........

Με πολλή αγάπη,

ΥΤΈΙΑ-ΟΙΚΟΛΟΠΑ