ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΦΥΣΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Η υγεία είναι «αναμφισβήτητα ο πολυτιμότερος θησαυρός στον κόσμο και η απαραίτητη προϋπόθεση κάθε προόδου, πολιτισμού κι ευημερίας στη ζωή.
Κι αλήθεια! Όλοι του κόσμου οι θησαυροί, χωρίς υγεία είναι μηδέν.
Ο 100% ψυχοσωματικά υγιής άνθρωπος, είναι ολόκληρος θησαυρός για τον εαυτό του, την οικογένεια και την πατρίδα του. Πριν απ’ όλα απολαμβάνει πραγματικά τη ζωή. Είναι πάντοτε ευδιάθετος, ακούραστος κι αφάνταστα αποδοτικός σ’ όλη του τηυ ζωή. Είναι πάντοτε ψύχραιμος, αισιόδοξος κι υπομονετικός, έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει και να νικήσει όλες τις δυσκολίες στη ζωή του. Εξολοκλήρου ελεύθερος από κακία, μίσος, αγωνία κι εκδικητικό πνεύμα, γιατί όλ’ αυτά είναι, κατά γενική ομολογία, προϊόντα ψυχοσωματικής αρρώστιας.
Ο απολύτως υγιής άνθρωπος εμπνέεται από αλτρουιστικό ανθρωπιστικό πνεύμα και πιστεύει ακράδαντα πως ο καλύτερος τρόπος αυτοβοήθειας είναι η αγάπη κι η βοήθεια προς τους άλλους.
Η ζωή με απόλυτη υγεία (κι όχι συμβατική, τεχνική, - κατά τόν Καρέλ - και κακορίζικη υγεία, ως συνήθως), είναι μια συνεχής κι ασύγκριτη απόλαυση, που είναι εντελώς αδύνατο να τη συλλάβει καν η φαντασία ενός τοξινωμένου κι αρρωστημένου μυαλού.
Τέτοιοι άνθρωποι, 100% υγιείς,αν τύχει να βρεθούν και Κυβερνήτες στις διάφορες χώρες του κόσμου, (κι όχι αρρωστημένοι, χολερικοί, εκδικητικοί και συνεπώς επικίνδυνοι), ασφαλώς θ’ άποφευχθεϊ κάθε πόλεμος και καταστροφή κι ο κόσμος ολόκληρος θα μεταβληθεϊ σ’ ένα επίγειο παράδεισο.
Η αιώνια γνώμη και διαπίστωση όλων των ιατροφιλόσοφων του κόσμου είναι ότι ένας άρρωστος άνθρωπος μ’ εκφυλισμένο νευρικό σύστημα, τοξινωμένο εγκέφαλο και αίμα (από την άφύσικη ζωή των ολέθριων καταχρήσεων, της κοιλιοδουλείας και του εκφυλισμού), που το συκώτι του, η χολή, η καρδιά κι ολόκληρος ο εσώκοσμός του δέ λειτουργεί ομαλά καί φυσιολογικά, είναι άδύνατο νά σκέφτεται ομαλά, ψύχραιμα, ρεαλιστικά κι άλτρουιστικό γιά τήν ευτυχία των συνανθρώπων του, τή στιγμή πού αυτός υποφέρει τρομερά άπό τήν έξαθλίωση τής ψυχο-σωματικής του υγείας.
Η πλήρης ψυχο-σωματική υγεία εξασφαλίζεται με την υγιεινή διατροφή, την αποφυγή των καταχρήσεων και του ολέθριου εκφυλισμού, τη γυμναστική, την κίνηση, το ύπαιθρο, με δυο λόγια «το κατά φύσιν ζεΐν», που άπό 23 αιώνες κήρυξε ο στωικός μας φιλόσοφος Ζήνων ο Κιτιεύς. Αυτά μονάχα χαρίζουν πλήρη σωματική, συνεπώς και ψυχοδιανοητική υγεία, κι αυτά ας εμπνέουν όλους εκείνους, που θέλουν να ζήσουν ιδανικά και ανώτερα και να εκτελέσουν πλήρως το καθήκον τους σαν ανώτεροι άνθρωποι, εξυπηρετώντας, σε αριστο βαθμό, όχι μόνο τον έαυτό τους, αλλά, συγχρόνως, και την Κοινωνία και την πατρίδα τους.
Πόσο διαφορετικός θα ήταν αλήθεια ό κόσμος αν όλοι άνεξαιρέτως οι άνθρωποι ήσαν υγιείς 100%, πράγμα απολύτως φυσικό και κατορθωτό, καθώς περιγράφουμε στο βιβλίο μας «Φυσιοθεραπεία, Θεωρία καί Πράξη», καί στο «Τροφή καί Υγεία καί Υγιεινή Μαγειρική».

του Σάββα Σαββίδη